Tips och råd

Tips och råd

Här följer ett antal tips och råd du som hyresgäst kan testa på egen hand.

Rengöring av golvbrunn

Om det blir stopp i golvbrunnen i badrummet, eller om det luktar illa, så är det dags att rengöra golvbrunnen och kontrollera att vattenlåset sluter tätt. Vi får in många frågor kring just detta, och rengöring av golvbrunn/ vattenlås är något som man själv ansvarar för som hyresgäst. Därför vill vi lägga ut instruktioner på hur man går tillväga och vi hoppas att detta ger svar på många av de frågor som vi brukar få in.

Problem:
Om vattnet inte rinner undan ordentligt ner i golvbrunnen, så är det förmodligen stopp i vattenlåset. Hår och tvålrester binds nämligen samman och bildar proppar i vattenlåset och detta behöver man regelbundet rensa för att förhindra stopp och dålig lukt.

Steg 1: är att ta bort silen (metallöverdelen på golvbrunnen). Denna kan antingen lyftas upp (ibland får man ta ett smalt verktyg till hjälp för att lyfta upp kanten så att man kan få ett tag om silen), eller skruvas upp om denna sitter fast med skruvar.

Steg 2: under silen finns vattenlåset, som ofta ser ut som en liten hink. Denna lyfts upp ur golvbrunnen och rengörs på både in- och utsidan.

Steg 3: det rengjorda vattenlåset sätts ner igen i golvbrunnen. Se till att det sätts ner ordentligt och att samtliga gummisidor sitter tätt. På så sätt förhindrar man att lukt kommer upp ur vattenlåset.

Steg 4: Spola gärna ner nytt vatten i vattenlåset eller en liten skvätt diskmedel, och sätt sedan tillbaka silen.

Tips: Om ni är på semester en längre period, så kan man lägga i lite matolja sitt vattenlås för att förhindra att vattnet dunstar och det börjar lukta illa ur golvbrunnen.


Felanmälan och felsökning

Kan jag själv åtgärda felet?
Ibland krävs det ingen större insats för att felsöka och åtgärda, och då kan en felanmälan vara helt onödig. Här följer några enkla tips på felsökning och åtgärder som du själv kan tillämpa:

Ingen ström
Om strömmen försvinner kan du enkelt felsöka själv!

Börja med att stänga av den elapparat du senast satte på. Kontrollera därefter säkringarna (propparna) i ditt elskåp. Om det blir kortslutning eller om ledningen överhettas går säkringen sönder och strömmen bryts automatiskt. Att detta har skett ser man genom att proppens ”öga” lossnar, alternativt att brytaren för den aktuella säkringen har ändrat läge (gäller moderna elcentraler).

Byt den säkring som gått sönder mot en ny med samma styrka, alternativt för tillbaka brytaren till uppfällt läge.

Det går inte att stänga kylskåpsdörren
Titta efter om det är något som ligger i vägen och hindrar att dörren stängs. Oftast så är det något som ligger i vägen. Märker du dock att det är problem med gångjärnen i dörren eller att dörren lutar kraftigt, gör då en felanmälan.

Om toaletten rinner
Du kan själv prova att dra i eller trycka på spolknappen ett par gånger ifall det rinner vatten i toaletten. Om det fortsätter att rinna skall du anmäla felet till oss för att förhindra översvämning eller att det helt enkelt rinner iväg många liter vatten i onödan.

Stopp i handfatet
När vatten inte rinner ner i tvättstället beror det oftast på att det är stopp i vattenlåset. Det är enkelt att åtgärda. Öppna vattenlåset men var noga med att samla upp vatten och smuts som kommer från vattenlåset i en hink eller balja. Försök att ta bort eventuellt avfall som fastnat i rören och spola med hett vatten innan du stänger vattenlåset igen.


Att rengöra kakel

Här följer tips på hur man kan rengöra kakel. Regelbunden rengöring håller väggarna fräscha och fina.

Städning
Ett miljövänligt sätt att rengöra är att blanda lika delar ättika och vatten och spraya blandningen på väggen. Låt den verka i några minuter och torka sedan av med en så kallad mirakeltrasa. Det är särskilt i fogarna som smuts gärna vill sätta sig och vid behov kan det vara bra att använda den mjuka sidan av en vit Scotch-Brite-svamp. Den gröna varianten är inte lämplig då den repar kakel.

Vid beläggning/mögel
Om det har börjat uppstå en beläggning eller mögel i kakelfogarna behövs en lite grövre rengöring. Använd då rengöringsmedel för klinkers och kakel som finns i byggvaruaffärer. Spraya på den och låt den verka. Borsta sedan med en nagel- eller tandborste tills smutsen är borta. Avsluta med att skölja av och torka med en mirakeltrasa. Tänk på att fogmassan mellan kakelplattorna är ganska porös, så gå inte på allt för hårt. Om det är svårt att komma åt i hörnen, så prova med en tops.


Ta hand om ditt kylskåp

Rinner det vatten ner på köksgolvet när du öppnar dörren till ditt kylskåp? Ofta beror det på att hålet i kylskåpets botten är tilltäppt, eller så sitter hyllorna fel. På några minuter löser du det hela själv!

Lösning 1: Kontrollera avrinningshålet
Varje gång du öppnar kylskåpet kommer fukt in från lägenheten. Fukten sätter sig på kylskåpets bakre vägg där kylplattan sitter. Efter ett tag bildas vattendroppar som rinner nedför väggen, så kallat kondensvatten.

I kylskåpets botten finns ett hål där vattnet ska kunna rinna ut. Vattnet leds sedan ner till en liten skål som sitter ovanför kompressorn. Värmen som uppstår när kompressorn arbetar räcker för att vattnet ska förångas, så kylskåpet tar med andra ord hand om kondensvattnet. Men om smuts fastnar i det lilla avrinningshålet söker sig vattnet andra vägar.

Lösning 2: Hyllornas placering
Ett annat vanligt fel är att hyllorna inte sitter rätt. Kondensvattnet måste ha fri väg utmed den bakre väggen. Därför ska hyllorna inte sitta hela vägen in. Av samma skäl är det inte bra att stapla matvaror ovanpå varandra mot väggen där kylplattan sitter. Då hamnar kondensvattnet på hyllplanet istället.

Tips: Ett tips är att du varje gång som du rengör kylskåpet även kontrollerar att det inte har hamnat smuts i det lilla avrinningshålet.


Undvik matfett i vasken

Visste du att man kan förebygga stopp i avloppet genom att undvika att få ner matfett i vasken? Matfett stelnar nämligen i avloppet och orsakar stopp i avloppsledningarna.

Ett tips är att torka ur stekpannan med hushållspapper efter användning, och sedan kasta hushållspappret bland ens restavfall. Om man har rinnande fett från matlagningen så kan man hälla det i en plastflaska med skruvkork. Denna slänger man sedan i restavfall som går till sopförbränning.


Skötselråd för spisar med glaskeramikhäll

Vi får in många frågor angående skötsel av spisar med glaskeramikhäll så vi har nu satt ihop ett PDF-blad med information om hur man sköter sin spishäll på bästa sätt. Klicka på länken nedan för att läsa information. Läs mer här.


Trivselråd och regler vid grillning
  • Många undrar om man får grilla på sin balkong, men den bästa platsen​ för att grilla är på den gemensamma gården.
  • Ska du köpa en grill så rekommenderar vi en elgrill eftersom den inte ryker. Elgrillen är dessutom den enda grill som är tillåten att använda om du grillar på balkongen.
  • Prata med dina grannar innan du grillar så att ingen far illa av rök och grillos. Röken och matoset från grillen kan räknas som en otillåten störning.
  • Välj tändrör, tändklossar, tändpapper eller eltändare i stället för tändvätska.

Tips:

  • Placera grillen stadigt och lämna den aldrig obevakad.
  • Håll avstånd till byggnader och brandfarliga objekt.
  • Grilla inte vid en träfasad, ett öppet fönster eller under tak.
  • Ha släckredskap till hands.

Räddningstjänsten rekommenderar:

  • På grund av brandrisken ska du inte tömma askan ur grillen förrän dagen efter så att det är helt säkert att glöden har slocknat.
  • För att undvika personskador är det bäst att använda tändrör, tändklossar eller tändpapper. Spruta aldrig tändvätska eller ännu värre T- röd på glöden eftersom risken att bränna sig är stor om lågor slår tillbaka mot flaskan.

Tänk på att:
Engångsgrillar ska källsorteras efter att de använts. Det vill säga: släng papper i tidningsåtervinningen, wellpapp i kartongåtervinningen, galler och metall i metallåtervinningen samt plasten i plaståtervinningen.

Grillkol sorteras som grovsopor. Grillkol från engångsgrillar är indränkt med tändmedel, paraffin eller fotogen, som bryts ner långsamt och är giftigt, släng det inte i naturen.


Förbrukningsartiklar som hyresgästen själv ansvarar för
  • Batterier i brandvarnare + ringklocka
  • Glödlampor (tänk på att inte använda för starka lampor)
  • Lysrör samt glimttändare
  • Duschmunstycke
  • Toalettsits
  • Kolfilter i köksfläkt
  • Svampfilter i köksfläkt (vissa fläktar har svampfilter, vissa har galler)

Om du önskar att vi utför en åtgärd på något ovan så kommer du att bli debiterad för materialkostnad, arbetskostnad samt utkörningsavgift.

Det ska framgå tydligt i felanmälan att du önskar köpa tjänsten av oss, i annat fall släcker vi ned felanmälan då felet är något du själv får åtgärda.

Kostnadsexempel vid byte av toalettsits: materialkostnad 275 kr + 485 kr i timmen beräknad tid 0,75. Detta blir alltså 639 kr. Exemplet är taget från Sabo’s nyckeltal för lägenhetsreparationer från år 2016.

Tänk på att det inte endast uppstår en materialkostnad, utan en person ska komma in i lägenheten, och material ska köpas in och arbetet ska utföras.


Hur man byter säkringar

Vi får ofta in frågor från hyresgäster om säkringar och hur man byter dessa. Här kommer tips och råd om säkringar som vi hoppas kan vara till nytta!

Om en lampa/elapparat slutat fungera, kontrollerar du säkringarna först. Är någon trasig byter du den enkelt. Stäng först av den apparat/lampa som kan vara felaktig och dra om möjligt ur kontakten. Sätt i rätt typ av säkring. Det är bra att ha extrasäkringar hemma. I nyare bostäder är säkringen en strömbrytare som enkelt slås av och på.

Tips! Lägg en ficklampa i proppskåpet.


Tips på hur man gör rent spisfläkten

För att luften i din lägenhet ska vara fräsch är det bra om du med jämna mellanrum gör rent köksfläktens filter. I fläkten finns ett spjäll som aldrig är helt stängt och där ska ”gammal” luft strömma ut.

När man lagar mat blir filtret fullt med fett efter ett tag. Då fastnar damm i fettet och ventilationen fungerar inte som den ska. Vi rekommenderar att man rengör filtret varannan månad, eller varje månad om man lagar mycket mat. Använd ett diskmedel som löser fett riktigt bra.

Olika spisfläktar kan skilja sig åt, men principen för att rengöra filtret är ungefär densamma.

  • Filtret sitter bakom ett galler på undersidan av spiskåpan. Du tar loss det genom att hålla inne två knappar och vinkla det nedåt.
  • Lägg gallret på diskbänken med baksidan upp. Filtret hålls fast av en hållare som du tar bort genom att hålla nere två piggar.
  • Skölj filtret i vatten
  • Gör rent filtret med varmt vatten och diskmedel med bra förmåga att lösa fett. Krama sedan ur filtret.
  • Sätt filtret på plats
  • Sätt slutligen fast gallret med klykorna i bakre kanten först och tryck sedan fast det i framkant. Det ska höras ett klick.
Serviceanmälan

Gör serviceanmälan

Kontakta fastighetsservice. Vid akuta ärenden, ring akutnummer 0705-59 70 05

intresseanmälan

Sök bostad eller lokal

Anmäl dig till vår bostadskö eller anmäl intresse för kontorslokal hos oss.